Vassleprotein

Vassleprotein

En sak är säker, kungen av kosttillskott är fortfarande det klassiska pulvret av vassleprotein. Vassle är 20% av det mjölkprotein som utvinns från kossor (övriga 80% är kasein). Det har inte blivit det populäraste och mest köpta tillskottet för intet utan det är för att proteinpulvret har ett väldigt högt biologiskt värde. Med det menas att alla de essentiella aminosyrorna finns representerade.

Om du tycker att vassleprotein inte låter bekant kanske du har hört whey protein vilket är den engelska benämningen och även det namn som de flesta använder på sina kosttillskott. Här får du information om de alla 3 olika sorterna whey protein som är koncentrat (WPC), isolat (WPI) och hydrolysat (WPH). Vilket väljer du? Jag tycker koncentrat är det absolut mest prisvärda proteinpulver du kan slå till på, läs mer här nedan.

Gott vassleprotein

vassleprotein 2015

Därför är det vårt förstaval: Att ett pulver av vassleprotein ska smaka bra är viktigt för att få få till ett regelbundet användning, som rekommenderas för maximala resultat. Core Whey smakar hur bra som helst och är säljs till väldigt konkurrenskraft pris. Vi tror du kommer bli hur nöjd som helst!

TILL BUTIK >

Ett givet hydrolysat

whey protein 100

För dig som vill ha det bästa: Det här pulvret är det bästa om du är känslig för laktos och vill ha minimal fetthalt i ditt vassle. Visst hittar du produkter till ett billigare pris än detta, men just whey 100 är filtrerat så många gånger för att renheten ska öka. Högre produktionskostnader slår alltid på kunderna.

TILL BUTIK >

Vart handlar du ditt whey protein? Klicka på knapparna nedan för att komma direkt till respektive butiks utbud av vassleprotein.

Bakgrund

Om du kommer från Dalarna så kan du sträcka på dig lite extra. Det är just i det vackra landskapet Dalarna (ja jag kommer därifrån) som whey protein uppkom för över 100 år sedan. En klok man som hette Gustaf de Laval tog i slutet av 1800-talet en uppfinning som gjorde det möjligt för vassle att separera från det dominerande kaseinproteinet, vilken dittills alltså varit svårt och mycket gick till spillo.

Att vassleprotein enklare kunde utvinnas med hjälp av den så kallade ”separatorn” så gav det så småningom utrymme till den stora succé som väntande för det här fantastiska vassleproteinpulver. Apparaten lanserades först i England och USA, vilket är 2 länder som gått i fronten för kosttillskott och dess utveckling.

Det är vassle

vassleproteinSom du läst så är vassleprotein en del av proteinet som finns i komjölk. Det finns olika filtreringsgrader av vassle och desto mer filtrerat proteinet blir desto ”renare” blir det också. Med rent så menar jag andelen rent protein per 100 gram. Jag anser att ett helt godkänt kosttillskott av whey protein ska ligga någonstans mellan 70-80 gram protein per 100 gram.

Tycker du inte att 70-80% räcker får du satsa på ett så kallat 100% vassleprotein eller ett whey 100 (samma sak). Här kan du lätt bli lite lurad och tro att det bara innehåller protein som namnet kan antyda men även fast det är ett ultrafiltrerad vassleproteinisolat så ligger halten protein runt 85%. Högre än så går det tyvärr inte att komma och jag tycker den lilla skillnaden inte är värd den stora prisskillnaden. Men visst har du pengar över och vill ha det absolut bästa och är rädd för att få i dig ”överflödiga kalorier” ska du slå till på ett whey100.

Vill du ha ett billigt proteinpulver ska du satsa på ett vanligt vassleproteinkoncentrat, som ett vanlig whey proteinpulver är. På engelska så förkortas det ”WPC” är den billigaste och vanligaste sorten av whey. Den är på intet sätt dålig, snarare tvärsom då du även får i dig lite kalorier som kan behövas också.

  • Vassleprotein koncentrat är den vanligaste och det billigaste proteinpulvret. Det innehåller runt 75% protein av 100 gram pulver. Kvar finns en liten mängd fett och laktos.
  • Två på listan kommer ett isolat som måste genomgå en filtreringsprocess till men tappar då mer fett och laktos och kvar blir några gram protein till.
  • Kungen av vassleproteiner är hydrolysat som får gå igenom 3 filtreringar och blir så rent ett kosttillskott av proteinpulver kan bli. Runt 90% brukar slutresultat hamna på. Det är även det dyraste pulvret.

Dyrt eller billigt whey protein

Just filtreringsprocessen blir dyrare desto noggrannare den måste utföras, vilket säger sig själv och är grundläggande för allt som sälj i dagens samhälle. Mer jobb = dyrare slutpris ut till konsument.

Vill du hoppa upp i hierarkin av vassleprotein ska du kolla efter ett isolat även förkortat ”WPI”. Som du förstår är det förkortning för engelskans ”whey protein isolat”. och där ligger renheten på ungefär 90% vilket är en vidare utveckling från den vanliga vasslekoncentratet. Vad som görs för att få till ett isolat är att ännu mer fett och laktos filtreras bort. Fett delen tycker jag inte du ska bry dig om då proteinpulver innehåller så löjligt låg del fett men för dig som är känslig mot laktos kan det vara idé att kolla efter ett så finfiltrerat vassleprotein då dessa innehåller mindre laktos en ett koncentrat. Ett minus med isolat är att smaken är sämre än vassle koncentratet. Det här är alltså mellannivån då du ska skaffa ett whey protein.

Vill du ha det absolut exklusivaste vassleprotein ska du spana efter ett hydrolysat. Det här är det dyraste och renaste proteinpulvret av vassle och kräver inte bara ett steg till i filtreringsprocessen utan 2 steg. Varför ska du slå till på ett hydrolysat? Jo som namnet påpekar så är det redan hydrolyserad så din kropp slipper göra den processen, det är redan gjort. Kroppen gör detta med de flesta proteiner innan de är nedbrutna till aminosyror och kan användas som byggstenar. Snabbaste proteinet för din kropp, minst fett och laktosnivåerna är så nära noll det går att komma. Men hydrolyserat vassleprotein är också det dyraste. Jag personligen tycker inte det är värt pengarna då det inte skiljer så otroligt mycket mellan de 3 olika sorterna. Vill du ha det bästa? Då får du betala mest också. En nackdel här är likt ”problemet” med isolat, smaken. Tillverkarna blir allt bättre på att smaksätta proteinpulver men det går tyvärr inte att få till lika goda som ett 75% vassleprotein.

Snabbt proteinpulver

Att vassle är ett snabbt proteinpulver är en av faktorerna som gjort det till det mest säljande kosttillskottet. Proteiner behöver brytas ned av kroppen innan dessa kan vara till nytta som energi eller reparation av muskelceller. Efter träning vill du så snabbt som möjligt börja återhämtningen så att du kan vara redo och leverera ett ännu bättre träningspass nästa gång.

Här är vassleprotein väldigt snabbt och människokroppen kan tillgodose sig proteinerna relativt snabbt. Att protein, eller rättare sagt aminosyror, som proteiner är uppbyggda av är viktiga för alla är för att dessa har en rad viktiga funktioner i kroppen som till exempel en ledande komponent i hormoner och enzymer.

Du som tränar och konsumerar ett kosttillskott i form av vassleprotein tänker i 99 fall av 100 på dess uppgift som byggstenar till musklerna. Mer muskler eller kanske starkare muskler ger dig möjlighet att träna mer, hårdare, längre och oftare.

Whey protein är för alla

Vill du gå upp i vikt? Välj whey! Vill du gå ner? Då ska du också välja whey men kanske den allra renaste formen, hydrolysat. Första och främst vi behöver protein! Vill du gå upp i vikt och lägga på dig mer muskler så tränar du förhoppningsvis hårt och behöver en massa extra protein. Då är ett vassleprotein ett utmärkt val då det innehåller alla essentiella aminosyror som du behöver varje dag. Vill du gå ner i vikt ska du absolut inte vara rädd för protein. Det är kalorier du ska dra ner på då det är just kalorier som gör att du går upp och ner i vikt. Visst proteiner innehåller en vis del kalorier men det finns en mindre mängd än hos många andra näringskällor, väldigt många andra. Du vill väl inte förlora muskler? En proteindiet är vanligt förekommande när det kommer till att gå ner i vikt.

Förutom att vassleprotein innehåller de livsnödvändiga EAA (essentiella aminosyror) så finns här även några av de viktigaste mineralerna för kroppen. De är: Kalium, kalcium, magnesium och fosfor. Börjar du förstå varför whey proteinpulver är så otroligt eftertraktat? Fördelarna är så många så skaffa ett kilo och två nu och börja ta del av det goda.

 

Ännu mer effekter av vassle

Protein har inte bara uppbyggande egenskaper det har även läkande, vilket i och för sig är detsamma men nu tänker jag på mer än muskeluppbyggnad. Det är inte bara idrottare och personer på gym som kan förbättra sin hälsa som bör nyttja vassleprotein. Några exempel på vad vassle kan göra för dig i form av läkande egenskaper är följande;

  • Vassle uppmuntrar assimilation av näringsämnen så kroppen kan ta till sig dessa.
  • Proteinet korrigerar kroppen inre cellulära miljö och har en mild laxerande effekt så din mage fungerar som den ska.
  • Viktigaste ”bonus” är att vassleprotein stimulerar och avgiftar levern och njurarna.

Viktiga aminosyror tillsammans med några av de mineraler vi behöver mest av allt gör vassleprotein till ett givet val av kosttillskott. Hoppas att information har hjälpt dig förstå mer om vassle och att tillskottet kommer ta din träning framåt. Lycka till!

Kolla gärna på en ett bra klipp för att veta mer om när du ska ta proteinerna.