Detox te

Detox te

När det är dags att rena kroppen så är det många av oss som väljer att göra det med detox te. Att dricka te är en enkel metod som inte bara fungerar, det är gott också. Att få in en rutin som en kopp på morgon eller till eftermiddagsfikat är ett bra sätt att lyckas med sin målsättning att avlägsna metaller från kroppen på bästa sätt.

Den här sidan beskriver på ett enkelt, och inte alltför ingående sätt vad detox är för något. Du finner som vanligt några tips på några populära tesorter som leder dig till pålitliga onlinebutiker att handla i. Vilken detox te väljer du den här gången?

Pukka detox te

Ett favoritte vid detox: Detta te från Pukka är 100% ekologiskt och är märkt med ”fair trade”. Smaken då? Jag gillar den men smaken är svår att beskriva. Ingredienserna är anis, fänkål, kardemumma, lakritsrot, korianderfrö och selleri. Lägg tepåsen i nykokt vatten och njut av dess renande effekt som bör vara maximal. 33 kronor för 20 påsar.

TILL BUTIK >

Yogi citronte

Minst lika gott är detta te: Ännu en favorit då det kommer till detox teer är den här storsäljaren från Yogi tea. Vad sägs om de renande ingredienserna citrongräs, maskros, ingefära, kanel, lakrits, cironmyrten, citronskal och sist men inte minst lite pepparmint. Låter det gott? Då är det bara att slå till på ett pack med 17 påsar för 35 kronor.

TILL BUTIK >

Vad är egentligen detox och varför ska du dricka ett sådant te? Ordet detox kommer från engelskans ”detoxification” och grovt översatt betyder det avgiftning. Om du känner att energi saknas eller att du är onormalt trött kan det vara en god idé att rensa kroppen på tungmetaller och andra gifter vi samlar på oss allt eftersom tiden går.

Drick detox te för välbefinnande

Börja med att ställa dig frågan: Hur ofta städar jag mitt hus/lägenhet? Svaret där är vanligtvis i spannet 3 till 30 dagar. Sen tar du och ställer frågan hur ofta du städat din egen kropp från ”smuts” som kan vara kemikalier eller bekämpningsmedel. Detox te innehåller örter som har en urrensande effekt och är ett effektivt vapen mot toxiner.

Du kan bli utsatt för dessa så kallade toxiner både medvetet men till stor del sker detta omedvetet. För att göra det enkelt kan du få i dig toxiner på främst två vägar.

  1. Genom de livsmedel du stoppar i dig. Maten kan innehålla mängder av giftiga ämnen som tillkommit genom bekämpningsmedel eller andra tillsatser.
  2. Från miljön du vistas i. Det som är mest avgörande är hur mycket avgaser du blir utsatt för dagligen och om folk i din närhet röker eller inte. Listan kan göras väldigt lång så det är bara ett fåtal exempel.

Om du äter en ensidig kost eller om den är så kallad undermålig så löper du större risk att utsättas för toxiner av olika slag. En sådan kost kan vara att du får i dig allt för stor del snabba kolhydrater och transfetter.

Levern hinner inte med

Alla toxiner som hamnar i din kropp har en stor fiende som vill kasta ut de så fort som möjligt. Jag pratar om levern som har till uppgift att rensa ut alla toxiner. Levern är en mäktig ”kung” men likt alla andra kungar så kan dess uppgift bli för svår om anfallet är extremt stort. I det här fallet är alla gifter du får i dig varje dag anfallet mot din kropp där levern alltså är allra viktigast då det gäller att försvara kroppen mot dessa anfallare.

Te en del i din detox

Att gå på en detoxdiet är ofta mer än att dricka detox te. Du får bäst effekt av ditt te om du även går på en lågkalorikost som ligger runt 100 kalorier per dag. Vissa menar även att en bra detoxkur kan vara ända ner till cirka 500 kalorier om dagen men personligen tycker jag att 500 blir lite väl lite. Detox te resulterar med viktnedgång.

Att börja dagen med en kopp te som innehåller örter som främjar reningen av toxiner är en bra start och ger dig bästa möjliga förutsättningen att lyckas med att ”städa upp” i din kropp.

3 (övriga) tips på produkter till detoxen

10 dagar detox

Därför: 100% vegetabilisk och helt fri från tillsatser. För en renande kur på 10 dagar, vilket kan vara en lagom lång tid eller vad säger du?

TILL BUTIK >

20 dagars

20 dagars: Har du lust att göra en enkel detox under 20 dagar är detta ett bra val. Ta en portion var morgon och glöm inte dricka mycket vatten under dagen.

TILL BUTIK >

Pukka detox te

Ett billigt alternativ: Vill du prova på hur det känns att jaga ut gifterna från kroppen? 100 gram mixning av chlorella, vetegräs och ingefära.

TILL BUTIK >

Så försvinner toxinerna

Toxiner är i regel fettlösliga och har då svårare att föras ut ur kroppen. Ditt mål är att göra dessa vattenlösliga så de kan lämna din kropp via urinen. En liten del försvinner även via avföringen, om kroppens reningsorgan fungerar som de ska.

Kost vid detox

Du börjar dagen med en kopp gott detox te men för att lyckas bra är det mer att tänka på resten av dagen. En bra detoxkost ska innehålla rikligt med vitaminer och mineraler men även en hel del antioxidanter som hjälper till att neutralisera fettlösliga toxiner till vattenlösliga.

Du kan även tänka på att tillföra livsmedel som är kända för att ha en bra renande effekt. Några exempel på sådana livsmedel är alla gröna grönsaker och kålväxter. En kost i då du ska detoxa är många gånger inriktad på te (flytande) och mixade smoothies och juicer. Kom ihåg att kroppen behöver ha nyttiga oljor som du kan få i dig från frön och nötter.

Att dricka te är bra vid detox då du ska dricka väldigt mycket vatten under de veckor du är på kuren.

  • Den grundläggande med ett detox te är att rensa ut slaggprodukter som du fått i dig under en lång tid. Du kan se processen som en rening. Likt du gör rent ditt hem ibland bör du även städa din kropp.
  • Håll ut är ledord när det kommer till detox. Den första tiden är det inte ovanligt du kan känna att kroppen svarar på ett sätt genom att ge dig huvudvärk och så vidare. Efter en tid lägger sig abstinensen och du kommer må bättre.
  • Att dricka te är en relativt mild form av detox. Glöm inte att även den lilla förändring blir till något stort i slutändan om du är konstant i din konsumtion.

Långsiktighet

Som med det mesta i livet gäller det att vara långsiktig för att uppnå bra resultat. Detsamma gäller vid detox så bestäm i förväg hur många veckor din kur ska pågå och gör dig sen redo för att klara hela din uppsatta period. En del kan vara att köpa hem detox te som räcker under hela perioden. En bra början så att säga.

Ska du trots allt ”fuska” så är det alltid bättre att inte fuska maximalt utan att fortfarande hålla en vis del av din nya, hälsosamma kost. Att dricka en kopp detox te varje morgon är som jag skrivit många gånger en riktigt bra start så gör det till en vana.

Yogi tea

Ett märke som har ett väldigt generöst utbud av olika tesorter är yogi tea som jag rekommenderar att du kollar in lite extra. Utsökta smaker tillsammans med många renande örter har gjort yogi tea till den succé det blivit.

Kolla in topplistan högre upp på sidan där där 2 av mina 3 favoriter kommer från just yogi tea.

Hoppas du fått en bättre uppfattning vad detox te kan göra för dig och hur hela reningsprocessen fungerar. Lycka till och glöm inte att alltid tänka långsiktigt.

Vill du läsa mer om detox te kolla in detox-te.nu som är en mer heltäckande hemsida.