Steviadroppar

Söta med steviadroppar

Att välja stevia som sötningsmedel är något vi i norden blivit allt mer förtjusta i under 2000-talet. Bland det senaste är steviadroppar som är ett utmärkt val när du vill sockerberika dina bakverk, utan att hälla i en massa socker. Sötflockelsläktet (som är hela ordet för stevia) är mellan 50-400 gånger sötare än vanligt socker, vilket är förklaringen att det blivit ett så populärt sötningsmedel.

Namnet stevia kommer från en spanjor som levde på 1500-talet. Hans namn på latin var Petrus Jacobus Stevus, vilket alltså ledde till dess nuvarande namn. Petrus var för övrigt den första personen i Europa att upptäcka växtsläktet och fick då också ge namn till medlet. Det går även bra att använda dropparna till att spetsa till dryck. Ja du kan till och med droppa ner lite stevia i vanligt vatten. Vem vet du kanske har fått en ny favorit? Ett bra substitut till den vanliga saften med mycket socker.

Användningsområdena på steviadroppar är många och endast fantasin sätter gränser. En personlig favorit är att droppa i några droppar i kaffet, som ger en härlig arom. Vilken smak väljer du? Det finns cirka 10 olika i droppform för tillfället.

Citrondroppar

Därför är citronstevia en bra start: Om du gillar citron så kan just dessa droppar vara en bra start. Själv trycker jag att smaken passar mycket där vi kan tänkas använda stevia, som i vatten, kvarg, fil och så vidare.

TILL BUTIK >

Chokladsmak

Choklad är just choklad: Hur låter en sockerkaka med chokladsmak? Ja visst skulle det vara smarrigt och vi låter fantasin flyga iväg, vi vill ha den på bordet nu! Går att göra så mycket med choklad så är också en bra grund av steviadroppar.

TILL BUTIK >

Stevia utvinns naturligt

Steviadroppar och stevia överlag marknadsförs flitigt som ett bättre alternativ för dig som vill leva hälsosamt. Det anses vara naturligt, vilket stevia också är, eftersom det utvinns från växtriket. Men gör inte socker också det? Javisst gör det. Vi kan diskutera hur naturligt steviadroppar är i grund och botten. Då det framställs på ett kemiskt sätt så finns det faktisk en dom från Förvaltningsrätten att butiker inte får marknadsföra det som ”naturligt” vilket många förmodligen bortser från.

Det vita söta pulvret som stevia form brukar vara (då det inte sälj som steviadroppar) kräver en komplicerad process. Bladen bearbetas med hjälp av till exempel bensen för att få ur alla steviaglykosider.

Fritt fram för steviadroppar

Stevia har inte alltid fått grönt ljus från myndigheter. Faktum att de för 10 år sen var det bara en högst begränsad antal länder där steviadroppar såldes. Först 2010 rekommenderade den Europeiska myndigheten för livsmedel att hela EU skulle godkännas steviaglykosiden för att söta livsmedel och dryck.

När en myndighet går in och säger att det är fritt fram så finns vanligtvis mycket fakta. Du kan alltså kunna känna dig lugn med att välja stevia, även fast det aldrig är bra att överdriva konsumtionen. Läs mer om forskningsresultat med mera på wikipedia.

3 tillfällen du kan använda dropparna

  • Kvarg är en stor favorit hos många som tränar. De smaksatta kvargerna är dock inte allt för nyttiga så varför inte skaffa naturell sådan och smaksätta med steviadroppar. Ett nyttigare kvällsmål helt enkelt.
  • Vatten är gott men vi alla kan säkert känna vi tröttnar ibland och vill ha omväxling. Ett par droppar i kolsyrat vatten är gott kan vi lova så prova det.
  • Punkt 3 blir alla de andra områdena, vilket är många! Det svåra är att veta hur många droppar du ska använda av stevia för att det ska bli gott. Börja med några och droppa sakta i en efter en till du känner dig helt nöjd.

Vad tror du om steviadroppar? Visst är det ett spännande sätt att söta med? Tipsa gärna dina vänner om det här ”nya” sättet så även de kan leva lite hälsosammare. Är du intresserad om hälsokost i allmänhet så missa in denna sida där vi förklarar vad begreppen står för, och tipsar såklart även om några spännande tillskott inom hälsa.