Hampaprotein

Hampaprotein

Hampaprotein är ett fiberrikt kosttillskott som blivit en proteinsort som fått mycket uppmärksamhet senaste åren. Ett proteinpulver av hampa är numera ett allt vanligare alternativ för var dag som går. Det speciella med det här proteinpulvret är förutom att det är en utmärkt proteinkälla för vegetarianer även att det har en hög smältbarhet. Det gör hampa idealisk för idrottare av alla dess slag. Vill du prova ett trendigt protein? Då ska du satsa på hampa!

Hampfrö, som används för att tillverka hampaprotein består av cirka 45 procent olja, 35 procent protein och 10 procent kolhydrater. Det besitter många näringsmässiga fördelar och hampa är även mycket miljövänligt eftersom det kan odlas utan användning av bekämpningsmedel och att den effektivt absorberar koldioxid.

Mest prisvärd

hampaprotein 1

TILL BUTIK >

En favorit

hampaproteinpulver

TILL BUTIK >

Högkvalitativt hampaproteinpulver

Hampaprotein är en högkvalitativ proteinkälla på grund av att proteinpulvret har en hög smältbarhet, som innebär att det är en hög andel som tas upp under matsmältningen.

En studie som publicerades 2010 i ”Journal of Agricultural and Food Chemistry” testade hampaproteinets smältbarhet korrigerade till hur mycket aminosyra som kroppen tar upp. Resultaten visade att hampaproteiner har liknade värden eller större än några korn, nötter och baljväxter. Det vill säga väldigt höga.

Proteinet innehåller två typer av proteiner, edestin och albumin, som är kända som globulära proteiner.  Globulära proteiner upplöses lätt så att de är lättillgängliga för kroppen att använda. Detta är tvärsemot det kritiserade sojaproteinet som kan vara svårare för kroppen att smälta.  Soja innehåller hämmare som blockerar verkan av trypsin och andra enzymer som behövs för att bryta ner protein. Detta kan ofta leda till oönskad uppsvälldhet och gaser.

Komplett proteinpulver

Livsmedel kan klassificeras som kompletta, partiella eller ofullständiga proteinkällor. För att en livsmedels ska klassificeras som komplett måste den innehålla alla nio essentiella aminosyror.  Hampa anses vara en komplett protein eftersom det innehåller alla nio essentiella aminosyror i tillräckliga mängder för att tillgodose kroppens behov. Detta gör också hampa ett bra alternativ proteinkälla för vegetarianer och veganer.

Ytterligare fördelar med hampaprotein inkluderar potentiella immunhöjande och anti-utmattnings egenskaper, samt njurskyddande effekter.

Mycket fibrer i hampaprotein

Hampa proteinpulver är rikt på fibrer, ett näringsämne som har ett antal värdefulla hälsofrämjande egenskaper. Kost som är rik på fibrer kan sänka din risk för hjärtsjukdom, typ-2-diabetes och förstoppning. En enda portion av hampa proteinpulver kan ge en betydande del av de 20 till 35 gram fibrer per dag som rekommenderas för vuxna, barn och äldre ungdomar. Till exempel så innehåller hampapulver 12 gram fibrer per 30 gram, en mängd som är väsentligt högre än de flesta andra typer av proteinpulver.

Källa till bra fetter

Mejeri och köttprodukter är helt klart bra proteinkällor. Emellertid kan de ha höga halter av mättat fett. Hampaprotein har en låg halt av mättat fett.  Dessutom så innehåller den essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6, på ett optimalt tre till-ett-förhållande dessutom! Att konsumera omättade fetter är också förknippat med en minskad risk för demens.  ”Journal of Alzheimers sjukdom” avslöjade i en artikel från 2010 att äldre människor med dieter inklusive större mängder omättade fetter hade en minskad risk för försämrat minne som senare kan utvecklas till demens.

Övrigt värt att veta om hampa

Enligt en studie som som gjordes på djur och publicerades 2008 i ”Wei Sheng Yan Jui” så kan hampaprotein ha en ”anti-trötthet” och immunförstärkande effekter. En annan studie som publicerades 2011 i ”Molecular Nutrition & Food Research” fann att djur som fick soja och hampaprotein kompletterat till sina dieter kunde förbättra njurfunktionen och hjärthypertrofi samband med njursjukdom.

Hoppas du blev lite klokare vad hampaproteinpulver är och kan göra för dig!