EAA

EAA är essentiella aminosyror

Har du hört om kosttillskottet EAA? Det har du förmodligen gjort på ett eller annat sätt eftersom EAA är de essentiella aminosyrorna som du bör få i dig tillräckligt av varje dag.

Det är allt fler som börjar få upp ögonen för aminosyror och väljer på att byta ut en del av proteinpulvret till EAA och BCAA. Utbudet av kosttillskott inom den här kategorin har fullständigt exploderat senaste tiden då efterfrågan blivit större och nu mera kan du hitta de flesta smaker och sammansättningar av aminosyror på marknaden.

Fantastisk smak

EAA sk 2015

Därför ska du skaffa Core EAA pulver: Okej vi kan säga att essentiella aminosyror (EAA) tyvärr inte är det kosttillskott som smakar allra bäst. Bästa EAA är dock ett undantag då vi inte stött på något direkt dålig smak, snarare tvärsom. Priset kan kännas högt, men EAA är betydligt dyrare än BCAA så det är mest en känsla som du helt enkelt får tänka bort.

TILL BUTIK >

Ett finfint andraval

Därför ska du skaffa EAA Hardvcore: Gillar du lime, melon eller ananas? Då kan det vara svaret som får dig att välja dessa essentiella aminosyror. En erkänt bra produkt som personligen har konsumeras många brukar av. Dock nästan dubbla priset mot vårt första tips.

TILL BUTIK >

Det är essentiella aminosyror

Proteiner vet de flesta vad det är eller i vilken fall att de behövs i stor utsträckning för alla människor, inte minst vi som tränar hårt. Vad däremot inte alla vet är att proteiner är uppbyggda av aminosyror där EAA (som är från engelskans Essential Amino Acids) är det essentiella. Med essentiella menas att EAA är nödvändiga, varje dag, för att kroppen ska fungera optimalt. Vissa aminosyror kan kroppen göra själv av andra ämnen i kroppen men de nödvändiga måste vi se till att få i oss från kosten.

Går det inte få i sig tillräckligt med EAA från maten kanske du undrar? Ja självklart går det. Jag vet att jag tjatar men kosttillskott är ett supplement inte ett substitut. Äter du väldigt mycket kött, kyckling och annat som innehåller rikligt med essentiella aminosyror är det lugnt. Då är det bara dumt att lägga pengar på ett kosttillskott. Även vassleprotein innehåller alla de nödvändiga aminosyrorna men då som hela proteiner som måste brytas ner innan du kan tillgodose dig dom. Aminosyror kan ses som den minsta enheten av protein och kan definieras som en organisk molekyl som består av kväve, kol, och syre.

Fördelarna med EAA

Okej nu vet vi att proteiner består av en masa aminosyror och att de måste frigöras (brytas ner) innan vi kan dra nytta av alla aminosyror som kommer ge oss energi och förstärka kroppen. Det tar dock tid vilket är olika beroende på vilket sorts protein det är. Vassle till exempel är ett snabbt protein, men än dock ett protein som måste brytas ner.

Aminosyror har blivit så eftertraktade därför att de är snabba. Mycket snabbare än proteiner. Den tiden som du ”tjänar” på att ge musklerna ett bränsle (EAA) som kan nyttjas direkt kan ge dig betydande fördelar, speciellt om du ska träna snart igen.

 • EAA är från engelskans Essential Amino Acid och är de nödvändiga aminosyrorna.
 • Aminosyror som EAA och BCAA har blivit ett allt vanligare kosttillskott därför att kroppen kan tillgodose sig dessa direkt.
 • Utbudet på marknaden är stort så det finns smaker och sammansättningar så det räcker och blir över.

Vi lever i ett snabbare samhälle där allt mer ska hinnas med på kortare och kortare tid. Att träna och ta hand om sin hälsa är en prioritering som både tar tid och kostar pengar men i slutändan gör en välfungerande kropp att vi kan göra allt mer på kortare tid, på ett bra sätt. Jag brukar tipsa personer som säger att de inte har tid att avsätta ett några timmar i veckan till träning för att sedan kunna jobba mer effektivt. Träning ger inte bara en starkare kropp det levererar i många fall även ett starkare psyke och ett bättre välmående.

Just att tempot blir högre så sätter allt fler ett krav på att återhämtningen ska gå snabbare. Det är här som EAA kommer i bilden, aminosyror är snabba och ligger helt enkelt rätt tiden. Det är en av förklaringarna till att fler väljer essentiella aminosyror framför ett proteinpulver.

BCAA eller EAA

Förkortningar står som vanligt som spön i backen. Vad menas med BCAA? Jo det är faktiskt 3 av de aminosyror som även ingår i gruppen EAA. Dessa är: L-leucin, isoleucin och valin. Här har det visat sig att L-leucin som har det betydande rollen och för att bygga muskler och de nya kosttillskotten BCAA har en större del av den aminosyran. Förut gällde formen 2:1:1 men de nyare tillskotten har en högre del L-leucin. Ibland så högt som 8:1:1 så tänk på att kolla det innan du gör ditt köp av BCAA (kolla in mitt tips på BCAA den innehåller 8 delar L-leucin).

Åter till grundfrågan BCAA eller EAA? Jag skulle säga båda men ska du välja en så tycker jag alltid valet ska falla på EAA! Motiveringen är tämligen enkel, eftersom det kosttillskottet innehåller alla de aminosyror du behöver medans BCAA ”bara” är 3 stycken. För att lyckas med träning gäller det att må och fungera bra och med essentiella aminosyror kommer du se till att ditt dagliga behov fylls.

8 stycken essentiella

Vilka aminosyror ingår i EAA? Det är 8 eller 10 där jag anser att inget är rätt eller fel då de två ”övriga syrorna” är Arginin och histidin som är nödvändiga för barn men inte för vuxna. Så bli inte förvirrad om du läser att EAA är åtta stycken på ett ställe för att sen läsa att de är nio eller till stycken på ett annat.

Dessa är EAA;

 • FENYLALANIN. Hjälper dig att hålla ditt nervsystem friskt. Stärker minnet och inlärningen och sägs vara bra mot depression och att återfå aptiten.
 • METIONIN. En antioxidant som för med sig dess effekter som att bryta fetter och syror. Det är också bra för frisk hud och friska naglar.
 • LYSIN. En komponent i muskelprotein som hjälper till med syntesen av enzymer och hormoner. Även avgörande för ett friskt nervsystem.
 • LEUCIN. Aminosyran som är den dominerande i BCAA främjar tillväxthormon på bästa sätt. Även fördelaktig för hud och ben samt sårläkning.
 • ISOLEUCIN. Behövs för syntesen av hemoglobin samt fördel för röda blodkroppar som har till uppgift att frakta syre till cellerna.
 • VALIN. Viktigt för muskelutveckling och hjälper kroppen upprätthålla en bra kvävebalans.
 • TYROSIN. En antioxidant som är en föregångare till bland annat dopamin och adrenalin som behövs för ett gott välmående.
 • TRYPTOFAN. Nödvändig för att syntesten av signalsubstansen serotonin fungerar väl och är bra för att lindra migrän och depression.

Som du kanske lägger märke till så är många av aminosyrorna i gruppen EAA avgörande för att inte hamna i en depression. Brist på någon viktigt syra kan göra så att du inte mår speciellt bra och det kan du alltså förhoppningsvis rätta till genom att tillföra mer essentiella aminosyror till din kost. Det finns två vägar att gå. Den ena är att äta mer mat och framförallt då rätt mat. Den andra är att skaffa ett kosttillskott essentiella aminosyror för att på så vis få i dig mera.

Vill du kolla in utbuden av EAA? Klicka här under så kommer du direkt till respektive butiks utbud av essentiella aminosyror.

Då ska aminosyror tas

Det här med när olika kosttillskott ska tas varierar en hel del i rekommendationerna så du måste känna dig fram själv. Just EAA använder jag både före och efter för att dricka BCAA under träningen. Rätt eller fel? Om vi tänker logiskt måste det bästa tillfället vara efter träningen då kroppen då behöver stimulera muskeluppbyggnaden så fort som möjligt. Ställ dig frågan när ska vi äta mat? Alla de tillfällena anser jag att EAA passar på. Det är trots allt mat men i en annan form.

Så mycket EAA behövs

Det beror helt på hur mycket du äter. En portion brukar ligga runt 10 gram och rekommendationen är att ta det. Väger du väldigt mycket mer än medel så ta mer annars räcker 10 gram, ett par gånger om dagen då.

Hoppas du lärt dig något om kosttillskottet EAA. Tror du information är till nytta för andra? Dela då gärna sidan på sociala medier som Facebook eller Twitter, det uppskattas väldigt mycket!

Här kommer slutligen ett videoklipp som beskriver vad hur aminosyrorna fungerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *