Ginseng

Ginseng

Ett av de mest populära växtbaserade läkemedlen är roten ginseng. I flera hundra år har ginseng används vid behandlingar av en rad åkommor i framförallt Asien och Nordamerika. Roten har undersöks en hel del, och vissa studier visar på att kosttillskottet kan förbättra immunförsvaret. Som med det mesta inom hälsokost så är forskningen aning svag, och resultat blir blandade. Du får helt enkelt prova och göra ett eget utdömande hur pass bra ginseng passar för dig.

Det finns två olika sorters ginseng. Den asiatiska/koreanska som benämns Panax ginseng, eller den Amerikanska som kallas Panax quinquefolius. Den senare sorten anses mindre stimulerande än den asiatiska. Det är tyvärr också så att en flera örter kallas ginseng, men många saknar den aktiva substansen ginsenosider som ”originalen” innehåller. Vi tar ginseng främst för att stärka immunförsvaret, kanske oftast när väl en förkylning är i kroppen. Bättre sent än aldrig så att säga. Har du lust att prova ginseng?

Gerimax

Därför är Gerimax vårt förstaval: En produkt som innehåller högdoserad ginsengextrakt. Perfekt för dig som söker en tillfällig energikur av rang. Finns även i en blå upplaga som du kan kombinera med om du känner att det finns pengar över.

TILL BUTIK >

Panax Eko

Satsa på ekologisk: Har får du den väldokumenterade sorten Panax som även går under det smickrande namnet ”The root of life”. Ursprungslandet är Korea och det lite dyrare priset tar vi endast som ett tecken på att det är riktigt bra ginseng du får här.

TILL BUTIK >

Sekundär verkan av ginseng

De sekundära verkningarna av ginseng är vanligtvis milda. Eftersom det är en stimulerade ört så kan en för hög förbrukning leda till bland annat sömnlöshet. Om du tar allt för höga doser, under lång tid, så kan huvudvärk, yrsel samt en orolig mage uppstå.

Om du har diabetes bör du rådfråga en läkare. Ginseng kan påverka blodsockernivåerna som är extra känsliga vid sockersjukan diabetes. Om du vill minimera riskerna för någon biverkning ska endast ta enligt rekommendation. Efter ett antal månader (säg 3 ungefär) så kan det vara idé att göra ett uppehåll med kosttillskottet. Du känner oftast rätt snabbt hur din kropp reagerar på ginseng och ökar respektive sänker dosen till rätt nivå för dig.

Är du gravid eller ammar? Då är inte detta kosttillskott något för dig. Bristen på underlag för hur det påverkar kroppen är inte komplett för att ge ginseng grönt ljus.

Doseringen av kosttillskottet

Vi kunde hitta något direkt rekommendation. Allt beror på vilken kvalité och vilket ursprungsland det ginseng du köper har. I och med att innehållet med den aktiva substansen skiljer sig rejält från produkt till annan så är det väldigt svårt att säga en daglig dos.

Tyvärr är det så att roten är väldigt dyr att framställa i rent format. I och med det dyra priset så ger det även spelrum för oseriösa aktörer att blanda ut ginsegen med andra ingredienser. Som alltid så är det en god idé att satsa på stora etablerade producenter. De brukar vanligtvis vara rädd om sitt namn och vill erbjuda en bra produkt. Att se priset skilja sig mycket kan också vara en indikator på att allt inte står helt rätt till.

Sammanfattning om ginseng

  • Ginseng används främst för att stärka immunförsvaret. Känner du att en förkylning är på gång så kan roten hjälpa dig att lindra besvären.
  • Det är skillnad på en produkt till en annan. Örten i sig är väldigt dyr så bli inte avskräckt för ett högt pris. Förhoppningsvis är kvalitén på just denna ginseng av bästa sort.
  • Prova dig fram vilken dos som är lagom för dig. Det är svårt att ge en rekommendation eftersom den aktiva ingrediensen varierar kraftigt från ett kosttillskott till ett annat. Ett uppehåll efter några månader är enligt personliga erfarenheter att föredra.

Vad tror du om ginseng? En välinvesterad peng tycker i vilket fall vi. Vill du läsa mer om en annan populär ört? Klicka in på sidan om rosenrot. Den roten är inte helt olik ginseng och kan kanske vara ett alternativ att ersätta med, eller som en komplement.

Hoppas du blir belåten med ditt nya val av hälsokost!