Nässelpulver

Nässelpulver

Du kanske tänker usch och fy när du hör ordet nässla? Annars kanske du tänker på den utsökta nässelsoppan som avnjuts bäst med ett par ägghalvor. Soppan på nässlor är inte bara god, den är nyttig som få andra soppor är också! Att plocka nässlor och få till den utsökta soppan är dock ett projekt som kräver tid, och kunskap. Sist jag och min flickvän gjorde nässelsoppa så blev den så lös så att äggen, som ska flyta uppe på soppan sjönk till botten.

Hur som helst för dig som inte vill gå runt och plocka nässlor kan välja att skaffa en nässelpulver. Genom att välja ett pulver så får du en hel drös nässlor, som är malda och klara för att ge dig alla dess fördelar. Näringen du får i dig är en mängd vitaminer, mineraler och betakaroten. Grejen med kosttillskott är att du får allt det nyttiga, men på ett så smidigt sätt som möjligt.

Populäraste pulver

nässelpulver bs

TILL BUTIK >

Nässla EKO

eko nässelpulver

TILL BUTIK >

Vårens nässlor

När det börjar bli vår så börjar det också bli tid för nässlorna att växa. Ja men nässla som nässla kanske du säger? Nej det är nämligen just på våren som bladen innehåller mest näring, och bör då också således plockas. Många av de producenter som säljer nässelpulver säger sig (såklart) att de är på våren som nässlorna plockas, men som alltid är det svårt för oss som konsumenter att veta om så verkligen är fallet.

Om du vill göra egen pulver så är det relativt lätt att torska nässlor. Efter de är torra så är det bara att försöka malla så gott det går. Det beror på hur känslig du är, jag tycker att det är helt okej med några lite större ”löv” lite här och var. Tänk dock på att nässlor bränns så se till att du har rejäla handlar och heltäckande kläder på dig om du ska ge dig ut och plocka nässlor.

Proteiner då, innehåller nässelpulver något protein? Javisst gör det. Som med vetegräspulver så bör du se proteinet du får i dig som sekundärt. Säg att du häver i dig en hel påse på 200 gram. Då får du i dig cirka 16 gram protein, inte så värst mycket med andra ord. Nej har du som främsta mål att tillgodose kroppen med protein ska du kolla in ett vassleproteinpulver, som är den mest sålda varianten, eller någon annan sort som hampaprotein eller sojaprotein.

Så tar du pulvret

Det klassiska när det kommer till att blanda och få i sig nässelpulver är med vanligt vatten. Det går dessutom att ta det på ett, för kosttillskott lite annorlunda sätt, på andra livsmedel som ett knäckebröd eller strö över filen. Ett av de mer uppmärksammande livsmedlen med nässlor är nässelsaltet. Har du hört talas om det och till och med provat? Då vet du hur gått det är! Jag saltar oftare med sådant salt än med vanligt rent salt nu för tiden. Det negativa är att det saltet är väldigt mycket dyrare än vanligt. En enkel lösning kan ju såklart vara att ta vanligt salt och sen tillföra nässelpulver, som i sig är väldigt billigt.

Vill du ha maximalt med energi och en hög dos klorofyll kanske spirulinapulver eller vetegräspulver är att föredra. De har dock, enligt mig, betydligt sämre smak än nässelpulvret. Så är ditt huvudsyfte att ge andra livsmedel en touch av näring så är det här pulvret du ska satsa på.

Hoppas du lärde dig något om detta kosttillskott!