Proteinpulver

Proteinpulver

När folk hör ordet kosttillskott tror jag att väldigt många relaterar den ordet med proteinpulver. Visst är det så att ett pulver av proteintillskott bör ses som det vanligaste tillskottet? Det tycker jag och på den här sidan kommer du kunna läsa om varför du ska satsa på ett sådant kosttillskott.

Populära shakes

Om du tränar på ett gym har du säkert både hört personer prata om vilka shakes de dricker före och efter passet. Du kanske även har sett ”gymbiffar” dricka sina proteinshakes under pågående träning. Du kan köpa kosttillskottet i princip överallt där det kan tyckas platsa in. Det är inte bara på de stora onlinebutikerna utan du finner produkterna även i helt vanliga matbutiker som Ica eller Lidl. Kosttillskott har blivit allt mer accepterat som en naturligt tillskott till den dagliga kosten och allt fler efterfrågar olika pulver, inte minst proteinpulver som fortfarande är nummer ett över pulver.

Om du inte vill skaffa ett pulver kan du satsa på någon av de färdigt proteindryckerna. De är oftast lite dyrare men har samma funktionen som då du blandar själv.

Core whey

proteinpulver core whey

Därför ska du ge pulvret chansen: Förutom att pulvret är högkvalitativt och förser kroppen med snabbt byggnadsmaterial så smakar de himmelskt. Att det finns 16 olika smaker! att välja på gör knappast saken sämre. Många som provar kommer aldrig skaffa ett annat proteinpulver!

TILL BUTIK >

Star whey-80

Mest sålt i Sverige: Ja vi antar att Whey-80 från Star Nutrition är det proteinpulver som allra flest har provat. Även här extremt mycket smaker så någon av de 21 smakerna bör falla väl in hos dig. Går ofta att köpa till rabatt, så passa på att bunkra om det erbjuds några procent just nu.

TILL BUTIK >

Ännu fler förslag på omtyckta proteinpulver

Gold Standard

godl standar proteinpulver a

Världens mest sålda och även de mest kända proteinpulvret. Vissa säger bästa kvalité medans andra anser det väldigt överprisat. Smaken är i vilket fall kalas så har du pengar över kan det vara värt att prova.

Nitro-Tech

nitro proteinpulver

Vetenskapligt framtaget isolat som är bland det finaste du kan skaffa när det kommer till proteinpulver. Har även vunnit guldmedalj för ”Superior taste” så du som är kräsen och tycker smaken är en avgörande faktor kan det här alternativet vara intressant.

Aldrig vila

av proteinpulver

Aldrig Vila är både ett motto många som älskar träning lever efter. Det är även ett väldigt populärt märke och deras proteinpulver finns i 4 spännande smaker. Priset på 259 kronor är lite billigare än de två tipsen innan.

Det innehåller proteinpulvret

Så vad är egentligen ett protein pulver? De finns i en mängd olika former där de allra vanligaste är vassleproteinpulver som kommer från mjölkprodukter samt ett kaseinproteinpulver som även det kommer från mejeriprodukter men utvinns på ett annat sätt. Det finns en väsentlig skillnad på dessa 2 pulver och det är att vassle (också kallat whey) är ett snabbt protein medans kasein är ett långsamt protein. Vill du fördjupa dig mer i en speciell sort är det bara att du går till den sidan här på kosttillskotten.nu.

Om vi ska nämna ett tredje val skulle jag anse att det är ett sojaproteinpulver som är ett vegetabiliskt protein. Det kan passa bra till någon som är laktosintolerant vilket en allt större del av den svenska befolkning tyvärr verkar bli. Om du är känslig mot laktos ska du för övrigt välja ett proteinpulver med högt värde då dessa oftast innehåller minimalt med laktos, även vassleprotein då alltså. Om du druckit ett proteinpulver av soja för längesen så kanske du minns att det smaka extremt illa. Dagens pulver är inte fullt så äckliga men jag tycker fortfarande de ligger långt efter vassle, både smakmässigt och så löser de sig inte lika bra i vatten eller mjölk.

Vassleprotein som bästa val

Proteiner är uppbyggda av aminosyror, många olika aminosyror. Ett vassleproteinpulver är ett så kallat ”komplett protein” som innehar alla de nödvändigt aminosyrorna. De är 9 stycken som går under samlingsnamnet ”essentiella aminosyror” eller den engelska förkortningen EAA som står för ”Essential Amino Acid”. I EAA-gruppen ingår 9 aminosyror (av totalt 20) som kroppen inte kan tillverka av sig själv. Du måste därför se till att få i dig dessa essentiella från kosten och då kan ett vassleprotein hjälpa dig då det kosttillskottet alltså innehåller alla nio.

Det är inget att snacka om att det är just vassle som står för en väldigt stor del av proteinpulverförsäljningen. Helt enkelt för att whey är det bästa proteinpulvret! En liten sammanfattning varför det är bäst kommer här;

  • Det är ett billigt proteinpulver om vi jämför med andra sorter som i princip ger dig samma sak.
  • Det är komplett vilket menas att alla de nödvändiga aminosyrorna finns i vassleproteinet.
  • Ett pulver ska du blanda i vatten eller mjölk och då är det wheyproteinet som löser sig allra bäst.
  • Utbud är störst och det resulterar att det finns extremt många olika smaker. Det finns ett proteinpulver för alla.

Så om du är på jakt efter ett kosttillskott av protein är du förmodligen ute efter vassle.

Dessa behöver ett pulvertillskott av protein

Som med alla kosttillskott ska du konsumera det om du känner att du inte får i dig tillräckligt genom den kost du äter. Det finns en uppsjö av orsaker till varför du väljer att skaffa ett pulver med extra protein. Jag antar att den vanligaste motivet är att bygga mer muskler eller vad tror du? Du bryter ner muskler när du tränar och för att de ska återhämta sig så gäller det att du för i dig tillräckligt med protein. Om du misslyckas med detta så kan träningen få motsatt effekt och din kropp och muskler bryts ner utan att få möjligheten att återhämta sig.

Men finns det fler än de som vill bygga muskler som ska lägga till pulver till sin kost? Absolut finns det. Här följer några exempel då ett proteinpulver kan komma väl tillhands.

  • När du växer: En tonåring kan behöva ett proteinpulver i och med att kroppen fortfarande växer och förbrukar mer protein än hos vuxna.
  • När du skadat dig: Om du råkat skada dig kan kroppen behöva mer protein än du normalt äter för att läka på bästa sätt.
  • När du växlar upp: Om du bestämt dig för att genomföra ett maraton och börjar träna stenhårt så behöver du också ett tillskott. Desto mer träning, desto mer proteinpulver.
  • Om du är vegetarian: Om du bara äter vegetariskt eller till och med veganiskt så eliminerar du ett antal proteinkällor från din kost och kan må bra av ett kosttillskott med protein.
  • När du ligger på underskott: Om du jobbar hårt för att bränna fett så äter du förmodligen inte lika mycket som annars. Du får dock inte glömma att få i dig tillräcligt med protein för att inte bryta ner musklerna också.

Den här listan visade bara på ett fåtal exempel på varför du skulle kunna behöva ett proteinpulver. Har du några tips på varför det här kosttillskottet behövs? Kontakta gärna mig och dela med dig av dina tankar och tips.

Billigt per gram

Att blanda sig en proteinshake är ett smidigt sätt att tillsätta proteiner till kosten. Det är också, tro det eller ej men det är faktiskt sant, ett prisvärt sätt att få i sig extra proteiner. Ja proteinpulver är billigt och du kan hitta 1 kilo högvärdigt protein för strax över hundralappen. Ett tips: Passa på att köpa när nätbutikerna har kampanjer.

proteinpulver bild 1Ett sådant proteinpulver brukar ligga på cirka 75% rent protein per 100 gram. Det ger totalt 750 gram vassleprotein (eller annan sort) för ungefär 100 kronor. Vi kan jämföra det med om du skulle äta kyckling som också är relativt billiga proteiner. För varje kilo kyckling du stoppar i dig får du i dig ungefär 200 gram protein. Enkel matte säger oss att vi behöver äta nästan 4 kilo! kyckling för att få i oss lika mycket som ett kilo proteinpulver ger oss. Visst du får säkerligen i dig fler näringsämnen men nu pratar vi rena proteiner. Inte köper du 4 kilo kyckling för 100 kronor eller hur? Nej snarare 200 kronor (för utländsk) vilken betyder att proteinpulvret är 50% billigare än kycklingen.

Så mycket pulver behövs

protein beskrivningHur mycket proteinpulver som behövs är en högst individuell fråga. Det är mycket som spelar in som vilken ålder du är, hur mycket du tränar, vilken förbränningshastighet, hur mycket du sover och så vidare. Enligt WHO så rekommenderas att vi får i oss 0,75 gram protein per kroppskilo. Det tycker jag, och många andra, är för lite och det riktmärket bör tas med en nypa salt. Jag antar att det värdet är för människor som inte tränar som vi i norden gör. Exakt hur mycket du behöver finns det inga direkt svar. Jag har fått rekommendationer att få i mig från 1,5-3 gram protein/kroppskilo när jag tränar hårt så rent generella skulle jag säga att du bör satsa på 1,5-2 gram per kilo du väger.

För att dra det lite längre så är 1 gram protein 4 kcal eller 17 kalorier. I Sverige rekommenderas att ungefär någonstans mellan 10-20 procent av all energi du får i dig under en dag ska komma från just proteiner.

Rätt eller fel finns det som sagt inte så många av när det kommer till kost och tillskott utan det bästa du kan göra är att känna dig fram. Har tärning stått stil ett tag och du känner dig orkeslös kan det vara läge att tillsätta ett proteinpulver för att så om du kommer vidare i din träning och börjar må bättre.

Tillskott för fettförbränning

Om ditt huvudsakliga mål är att bränna fett så ska du göra av med mer kalorier än du äter. Många väljer att kombinera mer träning med att äta mindre. Då du äter mindre får du i dig färre proteiner och då är ett proteinpulver mer eller mindre nödvändigt för att du inte ska bryta ner dina muskler också. Det är väl fett du vill få bort och inte musklerna?

Vassleprotein kan även minska hungern genom att sänka nivåerna av ett hormon som heter ghrelin som signalerar till hjärnan när det är dags att äta. Det bevisade en liten australisk studie som gjordes på 28 överviktiga män. Det är alltså en god idé att byta ut eftermiddagsfikat mot ett billigt proteinpulver då du vill bränna fett.

Ta proteinpulvret varsamt

Kan proteinpulver vara farligt? Inte direkt då det trots allt ”bara är proteiner” men som allt kan det vara farligt i väldigt stora doser. Några av de vanliga biverkningarna då du konsumerar ett proteinpulver är att du inte får i dig tillräckligt av alla näringsämnena. Som jag nämnt många gånger: Ett kosttillskott är just ett tillskott och inte ett substitut till vanlig kost. Det kan aldrig replikera alla de näringsämnen som vanlig mat innehåller som till exempel de skyddande antioxidanterna.

Ett annan biverkning kan vara att du för matsmältningsproblem. Proteinpulver saknar ofta fibrer som får din mage att fungera bra. Vissa andra sorter som en måltidsersättning innehåller väldigt mycket fibrer för att det ger en mättnadskänsla utan att kroppen kan ta upp kalorierna. Så se upp med magen och känner du att något är fel dra ner på dosen direkt.

Njurarna

Den allvarligaste bieffekten förtjänade en egen rubrik. Det är nämligen njurarna eftersom de är involverade i att bryta ner protein. Du ska därför aldrig överdosera proteinpulver väldigt mycket då kroppen endast kan ta upp en viss del och resten för njurarna bryta ner. Blir det allt för mycket så tar såklart njurarna skada och får i slutändan jobba hårdare för att bli av med biprodukter som alkohol.

Träningen flera steg framåt

Nu har du förmodligen fått en liten överblick vad proteinpulver är och varför du ska skaffa det här kosttillskottet. Jag hoppas att texten varit till hjälp, om du tycker den har varit bra för du väldigt gärna dela den på sociala medier (knapparna nedan) det uppskattas mycket, tack så mycket!

Kör hårt och hoppas du hittar ditt bästa proteinpulver!