Magnesiumtabletter

Magnesiumtabletter

Magnesiumbrist är vanligt förekommande i dagens samhälle. Några vanliga orsaker till att du får en brist är att du är stressad, har druckit mycket alkohol eller har ätit för mycket skräpmat, som ofta är väldigt dåligt berikade med magnesium. Om du känner att du behöver mer av denna metall så ska du skaffa magnesiumtabletter. Ett magnesiumtillskott kan vara bra för ditt hjärta, dina musklers välmående och dina celler samt en rad andra funktioner.

Det är magnesium

Magnesium är ett grundämne som är en del av gruppen alkaliska jordartsmetaller och är livsviktigt för alla levande organismer, inte minst för oss människor alltså. Magnesium är involverat i cirka 300 enzymer, varav många som är direkt väsentliga till energiproduktionen och inte minst för att kontrahera musklerna. Du kan till och med spraya på en magnesiumspray på huden, om det låter intressant kolla in produkttipsen lägre ner på sidan.

Bästa magnesiumtillskott

magnesiumtillskott 1

TILL BUTIK >

Magnesium + kalcium

magnesium calcium kosttillskott

TILL BUTIK >

Som de flesta mineraler har även magnesium en mängd uppgifter i din kropp som att nervfunktionaliteten fungerar, rena levern och hålla immunförsvaret starkt. Magnesium är en antioxidant och som du säkert vet har antioxidanter till uppgift att skydda och rena kroppen från nedbrytande fria radikalerna. De är alltså helt avgörande för en bra hälsa så se till att du får i dig tillräckligt av antioxidanter.

Därför ska du ta tabletterna

Om du känner att dina muskler inte svarar som de brukar så kan det vara idé att skaffa en burk med magnesiumtabletter. Priset är helt okej för det här kosttillskottet och jag tror du kommer tycka investeringen du gör är väl värd pengarna. Att investera i kroppen är enligt mig den absolut bästa penningplacering du kan göra.

Du ska även satsa på de här tabletterna om du har kramper eller fått ojämn hjärtrytmen. Låga nivåer av magnesium har även visat sig kunna vara relevanta till bland annat depression och ångest, vilket tyvärr blir allt vanligare i det prestationsinriktade samhälle vi lever i. Som jag nämnde i början av texten så är stress och dålig kost en stor orsak till att en brist kan uppstå.

1 procent

Det spelar ingen roll hur bra matsmältningen är. Vad jag har läst mig till så upptas endast cirka 1 procent av all magnesium som finns i maten. Om då maten är raffinerad så kan du tänka dig att en brist lätt uppkommer. Detsamma gäller tyvärr för magnesiumtillskott du köper i kapselform, men den procenten kroppen väl kan tillgodose kan vara guld värd för ditt välmående.

Där finns grundämnet magnesium

Som med så mycket mat så finner du den största magnesiumhalten i icke raffinerade produkter och då främst i gröna grönsaker, mängder av bönor och nötter.

Då kan vi ställa oss frågan: Varför finns det så många brister nu, förr fanns väl inget magnesiumtillskott i tablettform? En förklaring till det kan vara att vår västerländska mat väldigt ofta är väl raffinerad, och det gör att ämnen som bland annat magnesium försvinner till en viss grad. Förr fanns inte ”färdigmat” och snabbmatsrestauranger i lika stor utsträckningen som nu och är förmodligen en stor förklaring varför många har en brist och behöver ett kosttillskott.

En sammanfattning av sidan

  • Magnesiumtabletter är ett väldigt populärt kosttillskott
  • Stress och hög alkoholkonsumtion är två vanliga orsaker till magnesiumbrist. Även mycket skräpmat kan vara en orsak.
  • Grundämnet är involverat i över 300 enzymer, bland annat energiproduktionen.
  • En brist kan leda till muskeltrötthet, depression, ångest och mycket mera.

Så mycket magnesiumtillskott behöver du 

Den frågan beror såklart på hur mycket du får i dig från kosten du stoppar i dig. Det brukar sägas att man inte ska konsumera mer än 500 mg magnesium per dag. Om vi ska ta de exakta rekommendationerna så ligger de på 350 mg för det manliga könet medans det kvinnor behöver 280 mg dagligen. Det är förstås väldigt individuellt.

Det finns rekommendationer som pekar på allt mellan 3 mg enda upp till 10 mg per kroppsvikt. Men då måste det ställas i relation till kondition och vilka symtom du upplever. Känner du dig osäker så kontakt en läkare som kan hjälpa dig lägga upp en dosering.

Då ska du ta magnesiumtillskott

När ska man då ta sitt magnesiumtillskott? Du kan ta det när du vill men om vi ska få bästa möjliga upptag så ska du satsa på att ta tillskottet tidigt på morgon samt sent på eftermiddagen. Det är vid dessa tidpunkter som kroppen har lägst nivå och kan då ta upp lite mer än då nivåerna är högre.

Att tänka på

Om du tar ett kalciumtillskott så ökar ditt behov av ett magnesiumtillskott. Kalcium kan inte upptas på rätt sätt om det inte finns tillräckliga magnesiumnivåer. Det finns då risk att ämnet kommer att hamna i kroppens mjukdelar där de gör mer skada än nytta. Med mjukdelar menas bland annat muskler, bindväv, brosk samt blod och fettväven.

Biverkningar

Den vanligaste biverkningen när du överkonsumerat magnesiumtillskott är lös avföring, alltså diarré. Det anses ofarligt att överkonsumera till en viss grad. Speciellt då du kan relatera det till en faktor som till exempel stress. Överskott av magnesium utsöndras i urin och avföring så blir din mage orolig efter att du intagit ett magnesiumtillskott kan det vara idé att dra ner dosen.

Om du inte kommer till rätta med lös avföring så kan du prova en annan sort som är bundet till en aminosyra eller annat organiskt ämne. Då kan kroppen lättare tillgodose sig näringen istället för att ”stöta bort” den genom urin och avföring. Du kan även experimentera med olika tidpunkter för att komma tillrätta med problemet.

Läs även om ZMA där M:et står för just magnesium. Det kosttillskottet är ett av de populäraste just nu, gå till sidan så förstår du varför.

Magnesiumspray

Att äta mer mat som är rik på magnesium eller välja ett komplement i form av tabletter är två alternativ. Ett tredje är att satsa på en magnesiumspray! Ta tillvara på ämnets alla positiva egenskaper genom att spraya på huden, med ungefär 10 sprut från flaskan på 60 ml. Om du upptäcker att det bildas ett saltliknande lager på huden så är detta helt normalt. Ta en handduk och torka av det ofarliga lagret om du finner det ovälkommet. Du kan även välja magnesiumolja, se andra produkttipset.

Holistic spray

TILL BUTIK >

Sprayolja

TILL BUTIK >