Fiskeleverolja

Fiskleverolja

Är inte fiskleverolja samma sak som omega 3 kanske du sitter och funderar på nu? Det stämmer att den här oljan, som kommer från fisklever, är väldigt rik på just omega 3 men det är några saker som skiljer dessa åt.

Oljan produceras av färsk torsklever som innehåller vitamin A, vitamin D och vitamin E. Den stora mängd omega 3 som fiskleverolja medför är väldigt rik på fettsyrorna EPA och DHA. Den förstnämnda, alltså EPA bildas från alfa-linolensyra. Den syran är vanligt förekommande i till exempel hampfröolja och nyponfröolja. Att förse kroppen med stora mängder EPA kan användas som behandlingsmetod mot depression. Mer om det här >

Skillnad på oljor

Så vad är då skillnaden mellan fiskleverolja och det mer traditionella fiskoljan omega 3? Det är vart den utvinns från och som du säkert hör på namnet så utvinns just den här oljan från fiskens lever. Vanligt fiskolja utvinns från köttet av fisken. En till skillnad är att fiskleverolja innehåller vitaminerna A och D i större mängd än fiskoljan gör.

Varför då krångla till det och köpa olja som utvinns från levern istället för köttet? Som du kanske vet så har fisk (framförallt tonfisk) fått mycket kritik för att innehålla mycket tungmetaller. Levern är det största organet för rening av just tungmetaller och andra toxider och det innebär att du kommer få i dig mer av dessa gifter om du väljer fiskleveroljan.

Varför finns den ens kanske du undrar nu? Det gör den knappt då ingen av de stora butikerna som erbjuder kosttillskott online har en i sitt lager. Det brukar sägas att den allra finaste oljan som kommer från fisklever är ungefär så ren som en sämsta oljan som kommer från fiskens kött. Då blir valet för dig ganska enkelt, satsa på omega 3 för att dra nytta av fiskleveroljans fördelar men minimera ditt intag av tungmetaller. Vill du skaffa omega 3 nu? Klicka på knappen nedan så kommer du till Sveriges största utbud av just omega 3.

Här kan du köpa alla olika omega fettsyror >