Macapulver

Macapulver

Har du hört talas om macapulver? På den här sidan får du lära dig vad denna rot som tillhör rättikafamiljen kan göra för dig.

Roten maca odlas i bergen i Peru och har fått det smickrande smeknamnet ”Peruansk ginseng”. Den används flitigt i Inkakulturen för sina många medicinska fördelar. Enligt folktro är denna växt känd för sin legendariska förmåga att ge mer energi och bättre mental skärpa. Sist men inte minst så är den populär för dess påstådda förmåga att förbättra sexlusten.

Under minst 3000 år har denna växt odlas i Peru och det är själva roten som fin filtreras till pulver. Tänk på att de flesta påståenden här är anekdotiska eftersom macapulver inte formellt har studeras vidare ingående.

Min favorit av maca pulver

macapulver sk 1

TILL BUTIK >

Billigt alternativ

macapulver bs billigt

TILL BUTIK >

Därför maca

maca root powder - a small bowl with a spoon against ceramic tile surface

Maca är en ört med massor av anekdotisk information om dess användbarhet men dess många fördelar har gått från generation till generation i över 3000 år.

Om du väljer att ge macapulvret en chans så får du i dig rikligt med vitaminer, närmare bestämt B, C och E som pulvret är rikt på. Maca innehåller även de viktigt mineralerna kalcium, zink, magnesium, järn, fosfor och en del aminosyror.

Rätt vitaminer och mineraler ger mer energi och det sägs att macapulver inte bara kan öka dina energinivåer utan även din uthållighet. Känner du dig ofta trött? Då kan en liten dos macapulver vara exakt det som behövs för att boosta bort den tröttheten. Experimentera dig fram och se vad denna superrot kan göra för dig.

  • Macapulver har används som hälsofrämjande medicin i ungefär 3000 år av Inkafolket.
  • Förutom mängder med näringsämnen och vitaminer sägs maca förbättra den sexuella lusten.
  • Detta pulver har väldigt få kliniska studier som backar upp påståendena men effekten har förts vidare från generation till generation i mer än 3000 år.

Även om bevisen saknas finns det gott om läkare som går i god för dess kraft. Så här säger Chris Kilham som skrivit boken ”Heta växter”

Maca har en mycket lång historia av framgångsrik medicinsk användning för framförallt klimakteriebesvär och sexuella dragningskraften. Frågan är inte om det fungerar eftersom vi vet det med säkerhet, utan frågan blir istället hur det fungerar.

Pulvret för bättre hy

Många människor tar macapulver för att hålla huden frisk och det sägs att maca hjälper främst för att rensa acne. Har du känslig hy då det är väldigt varmt eller väldigt kallt? Då är en annan positiv egenskap att pulvret sägs minska känsligheten i extremt kalla eller väldigt varma miljöer. Kanske något att testa innan du åker på utlandssemester?

För kvinnorna

Maca kan hjälpa till under menstruation och i klimakteriet då det sägs lindra kramper och smärta i kroppen. Macapulver påstås också vara hjälpande vid ångest, humörsvängningar och till och med vid en depression.

Så använder du macapulver

Det finns i princip inga begränsningar på hur du kan använda macapulver. Tänk dock på att det alltid är bäst att använda det till kalla rätter som till exempel smoothies och juicer då näringsämnena bevaras bäst då. Jag brukar ta det i ett glas med kall mjölk och det tycker jag fungerar hur bra som helst.

Om du vill öka din helhetshälsa eller bara söker efter en energiboost tycker jag macapulver är en given kandidat som förtjänar en chans. Jag upplever att jag blivit piggare eller fått en mer genomgod hälsa efter dess att jag börjat med maca pulver.

Om du vill ha ännu ett tips på ett pulver som är extra populärt nu kolla in sidan om acaipulver.

Innehållet

Rotfrukten maca innehåller för det mesta cirka 60% kolhydrater men då nästan uteslutande fibrer som inte inte kan tas upp som energi. En standardportion på 6 gram innehåller så lite som 20 kalorier. Det är med andra ord väldigt svårt att bli tjock på denna superfrukt. 8,5% är fibrer och 10% är protein.

Hoppas du blivit lite klokare vad macapulver är för något och kommer köpa hem en påse för att själv bedöma om dess krafter stämmer på dig eller inte. Sugen på mer information om macapulver? Läs mer om 7 fördelar med maca roten på hemsidan vegkitchen.