Kelp

Kelp

Har din kropp ett extra behov av att fylla på med jod? Kelp är den naturliga källan till jod som bidrar till bland annat en normal kognitiv funktion fungerar. Grundämnet är livsviktigt då det ansvarar för kroppens produktion av hormoner, som i sin tur är helt avgörande för till exempel fettförbränningen.

Lite intressent fakta om kelp är att den börjar växa från sporer, och inte från frön. Sporer är inte lätta att se eftersom de kommer i mikroskopisk storlek. Livslängden för algen är i genomsnitt ungefär 10 år. På den tiden hinner kelpen växa extremt mycket då den är en gigantisk alg.

Great Earth Kelp

TILL BUTIK >

Jodikelp

TILL BUTIK >

Hälsofördelar från kelp

En liten bit från den gigantiska undervattensskogen där kelp växer kan ge din hälsa en rad fördelar. Dess förmåga att reglera sköldkörteln samt att förbättra kroppens ämnesomsättning är två grundläggande effekter du sägs få från kelp. Själva algen växer som sagt i stor ”skogar” under vattnet.

Vi skrev tidigare att livslängden kan vara 10 år. Tänk då att vissa släkten (som macrocystis och Nereocystis) kan växa i extremt höga hastigheter. Vi pratar om ungefär en halvmeter per dag. Tänk då hur pass stora dessa skogar är! Näst intill lite kusligt när man tänker efter eller vad säger du?

Näringsvärde i algen

Du kan ofta läsa att kosttillskotten bidrar till immunförsvar, blodtryck och så vidare. Orsaken till de sägs göra det är alla rika källor av vitaminer, mineraler, aminosyror och så vidare de innehåller. Det är helt uppenbart våra kroppar inte mår speciellt bra utan alla essentiella näringar.

Totalt har kelp 16 olika aminosyror, som är byggstenarna som proteiner är uppbyggda av. Sist men inte minst så innehåller även denna alg rikliga mängder av klorofyll. Vi kan grovt säga att klorofyll liknar blod då det stimulerar produktionerna av röda blodkroppar, vilket i sin tur ökar syresättning och optimerar organfuniktionen i kroppen.

Sammanfattning av kosttillskottet kelp

  • Algen kelp är ett kosttillskott du tar när du söker en naturlig källa av jod. Kelp växer i vatten som håller minst 20 graders temperatur och kan växa cirka 50 centimeter per dag.
  • Vitaminer, klorofyll och andra livsnödvändiga näringsämnen finns i algen. Pantotensyra, järn, magnesium, koppar är några andra ingredienser du får i dig.

Så blev du sugen på att prova kelp? De är ett billigt kosttillskott som du ger ungefär 1 krona per tablett. Tipsa även dina vänner på sociala medier om kelp, tack på förhand!