PWO

PWO – Energigivande pre-workout

Är du intresserad av att vet mer om det omättligt populära kosttillskottet PWO? Det är ett pulver som har hjälpt folk som styrketränar att prestera långt över deras vanliga förmåga. Produkterna kommer hjälpa dig få all den energi och fokus du behöver för att ta din träning till en ny nivå, i en väldig fart. Förkortningen PWO står för pre-workout och är ett av de kosttillskott det pratas mest om just nu. Det här tillskott garanterar jag att du kommer känna effekt av!

Som namnet antyder är pre-workout något som du ska ta före (pre) träningspasset. Har du sett Bamse? Efter att Bamse tagit sin dunderhonung så blir han stark och kan lyfta vad som helst. Riktigt så stark blir du inte men likheterna mellan den klassiska honungen och PWO finns helt klart där, inte minst ökning av energi och viljan att göra ett träningspass du aldrig har levererat innan.

Kosttillskottet kommer ge dig mängder med energi så att du kan pressa din kropp till nivåer du inte tidigare har kunnat uppnå.

Ge denna en chans!

rampage PWO kosttillskott

Därför ska ni satsa på Raw rampage: En bra PWO innebär att alla ingredienser samspelar på ett bra sätt. Det är just kombination pump, energi och fokus som gör detta kosttillskott så oerhört bra. Lägg till att alla tre alternativ på smaker är oerhört goda. ”Cola Breexe är en personlig favorit, testa den om du gillar cola!

TILL BUTIK >

Kill it

Kill it PWO

Hardcore PWO för skarpt psyke: Okej här har vi en pre-workout för dig som är van med den här sortens kosttillskott. Kill it kommer från Rich Piana (RIP) supermärke som heter 5% Nutrition. Vad vi älskar mest är att N-Acetyl L-Tyrosin ger ett vinnande psyke. Du kommer helt enkelt inte ge dig innan den där sista setet är gjord.

TILL BUTIK >

Extremt psyke (ta ej för sent)

Har du provat några olika PWO men tycker inte någon produkt gett dig det ”rätta” psyket? Prova MR Hyde som är svår att jämföra med någon annan. Snäppet till för bra är inte långt borta. Du vet vad vi menar efter att ha provat en dos. OBS: Ska ej överdoseras så en skopa räcker hur bra som helst.

TILL BUTIK >

Direkt till butikernas hela sortiment av pre-workouts

Det gör en pre-workout

Som jag ser det har en pre-workout 3 huvudsakliga funktioner som alla kommer bidra till ett bättre träningspass. Speciellt de dagar du är trött, som efter en hård arbetsdag eller en heldag i skolan.

1. En PWO ger dig energi. Massor av energi! Du kan gå från supertrött till att känna dig så pigg som du gör de dagar du känner att du har mängder av energi.

2. Pre-workout ger dig även ett bättre mentalt fokus. Ibland är det svårt att vara fokuserad på uppgiften, oavsett vad du gör. Vissa ingredienser som DMAE (Dimethylaminoetanol) gör dig mer fokuserad på vikterna. Även koffein hjälper dig bli pigg, alert och maximalt fokuserad.

3. Mer pump och bättre uthållighet! Älskar du när du får ett riktigt bra muskelpump? Då ska du leta efter en burk med mycket arginin som främjar blodgenomströmningen. Beta alanin är också den en vanlig ingrediens som kan motverka mjölksyra. Det framkallar även den stickande känsla du kan känna efter att ha tagit en pre-workout innehållandes mycket beta alanin. Kreatin kan också vara en beståndsdel även fast inte jag tycker det hör hemma i det här kosttillskottet.

Frågor och svar om prestationshöjare

Fråga: Jag gillar inte stickningarna vissa PWO kan ge, vad ska jag då köpa?

  • Du ska satsa på en produkt som inte innehåller något beta alanin som är det ämnet som gör att du kan uppleva en stickande känsla i huden.

Fråga: Några jag träffat säger att prestationshöjare kan vara skadligt, stämmer det verkligen?

  • Ingredienserna i en PWO ger dig mer energi och kommer att höja din puls. Om du brukar kosttillskott varligt och inte överkonsumerar så ska det inte vara någon fara. En viktig aspekt är att du testar din tolerans extra försiktigt när det kommer till pre-workout produkter. Börja med en halv dosering och se hur din kropp reagerar. Om du är osäker ska du alltid fråga din läkare.

Fråga: Jag har inte råd med prestationshöjande kosttillskott, finns det något alternativ?

  • Det finns ne hel del alternativ om du inte har pengar att lägga på dessa produkter. Druvsocker och/eller koffeintabletter anses vara de substitut som du kan skaffa för ett lågt pris. En 200 mg tablett kan ge dig en bra energikick och den kan kosta så lite som 50 öre vilket ingen bör tycka är dyrt.
Här kan du köpa koffeintabletter för mindre än 50 öre styck >

Lär mer om koffeintabletter här >

Fråga: Kan jag konsumera dessa kosttillskott hur länge som helst?

  • Nej det är verkligen inte att rekommendera då kroppen kan behöva tid att återhämta sig. Även effekten kan upplevas som mildare då du tagit PWO under en längre tid och då kan det vara smart att göra ett uppehåll på någon eller några veckor.

Fråga: När ska jag ta kosttillskottet pre-workout?

  • Inte direkt innan passet utan gärna cirka 20-30 minuter innan för att få bästa effekt. Om du inte har så långt till din träningsanläggning så ta kosttillskottet hemma innan du tar dig iväg till träningspasset.

Har du en fråga om PWO? Skicka in din fråga till mig så ska jag försöka svara på den så gott det går.

PWO ger effekt

Det brukar diskuteras flitigt ifall kosttillskott verkligen hjälper som de utlovad eller inte. Utbudet är så otroligt stort och många produkter kan lova stort men leverera smått, om än någonting alls.

En PWO kan jag trots allt garantera att det fungerar! Det kanske inte har de muskeluppbyggande effekter som till exempel ett proteinpulver eller aminosyror har. Det har dock en indirekt muskelökande effekt i och med att du förhoppningsvis tränar hårdare än du skulle göra utan en PWO. Sen gäller det att få i sig rejält med byggstenar så musklerna kan växa.

Jag skulle vilja träffa den personen som säger sig inte få någon som helst effekt av en pre-workout. Då ha den personen förmodligen tagit på tok för liten dos. Många som jag känner och som någon gång testat här även fortsatt det här kosttillskottet.

Därför ska du ta kosttillskottet

Det är rätt enkelt, för att du vill träna hårdare och få ett bättre resultat. Du kan välja att ta det varje pass eller kanske det smartaste, då du känner dig riktigt trött och behöver en boost för att kunna maximera träningen. Tycker du träningen stått stil för länge? Då kan en PWO vara lösningen för att du ska kunna komma till ”nästa nivå” och se resultat. Det kommer ge dig fortsatt motivation att köra på hårt.

Det är tillskottet både för dig som vill bygga och för dig som vill bränna. Genom mer av samtliga 3 egenskaper en PWO för med sig kommer du kunna lyfta tyngre fler gånger vilket kommer ge dig bra förutsättningar att bygga mer muskler. Om du är ute efter fettförbränning kommer du kunna springa längre i och med det förbättrade fokuset och energin från kosttillskottet.

  • En PWO har främst 3 egenskaper som är att ge energi, fokus och styrka. Olika sorter har varierande inriktning på de dessa områden.
  • Pre-workout är hela namnet från förkortningen och som du säkert räknat ut så ska pulvret konsumeras ett tag innan du börjar ditt träningspass.
  • Prova dig fram tills du finner en ultimata PWO som fungerar bäst för dig. Produkterna är nämligen väldigt individuella, så det kan vara svårt att ta emot tips från andra.
  • Börja alltid med en låg dos och öka sakta till du känner dig tillfreds med produkten. Om du skulle råda få för mycket så se till att försöka ta det lugnt och inte öka på pulsen ännu mera.

Gör uppehåll ibland

pwo röstaSom du läst ovan så finns en rad fördelar du kommer känna av redan från första dos, eller kanske speciellt från första doseringen eftersom kroppen brukar svara bäst på något den inte är van vid. Det gäller speciellt vi PWO produkter. Kom ihåg detta om du märker att effekten avtar efter ett par burkar eller att du måste ta större dos för att uppnå samma resultat. Då kan det vara en bra idé att byta sort eller kanske ta en paus helt och hållet under ett par veckor.

Olika sorters PWO

Det finns som de flest kosttillskott olika sorter av pre-workout. Förutom det klassiska du kan välja på som tablettform, pulver eller eventuellt också flytande kan du leta efter några ingredienser beroende på vad du gillar.

Det finns även olika effekter på PWO:s där den vanligaste är om du vill ha en produkt med så kallat ”stim” eller om du vill ha en stimfri. Med en stimfri PWO menas att den inte innehåller några direkta ingredienser som är gör dig piggare. Det är inte en vanlig sort men den finns och kan vara ett bra alternativ som tränar sent och måste kunna sova, vilket kan vara svårt om du tagit en ”vanlig PWO”. De stimfria produkterna innehåller dock ingredienser som piggar upp dig indirekt, såsom BCAA och vitaminer, men de har ingen pulshöjande påverkan.

Kolla efter en PWO som har den funktion du vill åt. Utbudet är stort så det finns något för alla. Vad väljer du? 

Du som gillar pump

Är du en person som gillar pump? Då ska du leta efter en ”pump pre-workout”. Tillverkarna brukar vara noga med att skylta om deras produkt främjar en kraftig muskelpump. Det är främst ingrediensen arginin som gör att så att blodet flyter friare, vilket leder till att musklerna blir mer pumpade och ger en (enligt många) härlig känsla. Som Arnold sa – Det finns inget som går upp emot en bra pump.

Bästa pre-workout

Vem har inte fått frågan: Vilken är den bästa PWO? Det är en fråga som är väldigt individuell eftersom olika produkter passar olika bra till diverse personer. Den officiella utnämningen gör bodybuilding.com när dom utser ”PWO of the year”. Ofta så är tyvärr (eller kanske tur?) just den förbjuden i Sverige eftersom den innehåller något otillåtet ämne. Det är värt att poängtera att vissa produkter blir förbjudna och klassade som doping här i Sverige, och andra länder. Det mest kända exemplet på det måste vara Craze som innehöll amfetaminliknande ämnen, men trots allt såldes i Sverige under en längre tid.

Åter igen vilken som är främsta PWO måste du avgöra själv. Söker du efter ”bästa preworkout” på google får du upp några olika förslag. Testa dig fram så kommer du hitta den som är mest fördelaktig för just dig. Jag tipsar om mina favoriter högre upp här på sidan så börja gärna där om du aldrig testat förut.

 

Doseringsförslag

Det första rådet är att kolla på burken och lyda de rekommendationerna. Väger du väldigt lite så börja med lite mindre. Är du en tungviktare så kan du ta marginellt mer än det normala portionsstorleken. Det bästa är att alltid börja med lite lägre dos för att känna av din toleransnivå. Hur många gram en portion ligger på är ingen idé att spekulera i då alla produkter skiljer sig otroligt mycket i koncentrat.

Varning för sekundär verkan

Är det bara positiva upplevelser jag kan förvänta mig av en pwo kanske du undrar? Nej så ligger det tyvärr inte till utan pre-workout produkter kan, som alla stimulanter, ge viss nedsida. En av de vanligaste anser jag att ”crashen” är. Med det menar jag att efter du haft all energi i världen och tränat hårdare än någonsin så kommer du för eller senare att bli väldigt trött. Om du har något viktigt att göra då så kan det här bli ett stort problem. Det är främst när du överdoserar som du kommer uppleva det här som ett dilemma.

En annan negativ aspekt är att du tränar för mycket. Du blir övertränad och i värsta fall även skadad för att du tagit i för mycket. Undvik det här genom att skynda långsamt. En ökning är ett framsteg även om ditt nya rekord endast är 0.5 kg tyngre än förra gången. Glöm aldrig det!

Som med alla kosttillskott så gäller du att du sköter bitarna träning, sömn och kost på ett bra sätt för bästa resultat. Glöm inte att kosttillskott är ett komplement.

Om du tränar sent på kvällen så den för mycket PWO göra det svårt att somna. Resultatet av det kan bli att du inte får tillräckligt med sömntimmar så du inte hinner återhämta dig tillräckligt inför morgondagens träningspass. Då tar ju effekten ut varandra. Produkterna är som sagt inte muskelbyggande direkt, du måste sköta övriga bitar för att få resultat. Det gäller för övrigt med alla kosttillskott.

Gör uppehåll med PWO

Som med alla kosttillskott är det bra att göra ett uppehåll med PWO när du använt en sådan produkt under en längre tid. Det är aldrig bra att vänja kroppen med stimulanser en längre tid då du med tiden blir allt mer tolerant samt att din ”nya nivå” kommer tillslut att bli en standard nivå. Min rekommendation är att du efter en lagom period på säg 1 månad gör ett uppehåll med pre-workout i cirka 1-2 veckor för att sedan köra en burk igen. Här måste du såklart hitta din egen mix på hur ofta och hur länge du ska vara från PWO men en sak bör du komma ihåg och det är att du ska göra break då och då.

Lärde du dig någon om PWO? Dela gärna den här information med andra via sociala medier, det uppskattas väldigt mycket!