Gurkmeja kapslar

Gurkmeja som kosttillskott

Vad är gurkmeja bra för egentligen? I och med att gurkmeja innehåller den aktiva ingrediensen curcumin, som är en väldigt stark antioxidant, kan vi förvänta oss en hel del hälsofördelar. Om du tycker ingefära är en effektfull ört så kommer du inte bli besviken, de tillhör nämligen samma sorts släkte. Gurkmeja finns som pulver, kapslar eller i pulverform. 

Curcumin är som sagt den kraftiga ingrediensen, även fast den endast är cirka 3-5% av grukmejan. Det som gör just den delen så verkningsfull är dess förmåga att minska inflammation på cellnivå, stödja en fungerade leverfunktion och många fler positiva punkter. Det rekommendera intaget av gurkmeja pulver är cirka 1 tesked per dag. Väljer du kapslar eller tabletter så följer du doseringarna som står på respektive burk.

Kapslar

TILL BUTIK >

 

Stark smak på gurkmeja pulver

När du öppnar ditt kosttillskott så får du syn på ett gul, ja nästan guldliknade pulver. Det gula kommer från curcumin, som även finns rikligt i curry som vi alla känner till. Just krydda eller till matlagning är det förmodligen du tänkt göra om du väljer pulvret. Det fina här är att det inte påverkar ingredienserna om gurkmeja värms upp till väldigt höga temperaturer. Vilken såklart gör det helt perfekt att tillsätta i grytor och så vidare. Mycket inom hälsokost kan miste sina aktiva ingredienser om får hög temperatur uppnås. Likaså grönsaker som det är lätt att ”koka bort nyttigheterna” ur.

Du som endast vill få effekten från gurkmeja ska tänka till om det inte kan vara bättre med till exempel kapslar istället.

  • Ett av de absolut hetaste tillskotten inom hälsokost heter gurkmeja. Främst för dess effektfulla ingrediens curcumin.
  • Hade du tänkt använda gurkmeja till matlagning så välj ett pulver. Om du endast vill åt dess positiva effekter bör du istället välja kapslar eller tabletter.
  • Att antioxidanten är minst sagt kraftfull råder det inga tvivel om. Upp till 10 gånger starkare än vanliga vitaminer påstår en del.

Antioxidant kapacitet i kroppen

Oxidativa skador tros vara en av mekanismerna bakom åldrande och en hel del sjukdomar. Dagligen så utsetts vi för fria radikaler som tenderar att reagera på viktiga organiska substanser. Fettsyror, proteiner och DNA är några av dessa. I och med att gurkmeja tabletter innehåller en så stark antioxidant så kommer den kämpa mot de fria radikalerna. Resultatet blir en renare kropp och förhoppningsvis även en mer välfungerande sådan.

Inte nog med att curcumin blockerar fria radikaler, det stimulerar även kroppens egna antioxidativa mekanismer. Vill du läsa mera och även få källor så läs på denna engelska sida som har en massa bra information om gurkmeja.

Gurkmeja minskar risken för hjärtsjukdomar

En av de absolut största dödsorsakerna på denna jord är hjärtsjukdomar. Det är en otroligt komplicerad sjukdom som vi lärt oss mycket om, och mycket mer finns att lära. Gurkmeja och då främst curcumin kan bidra till att vända måna steg i processen hos ett hjärta som inte är bra. Den främsta fördelen sägs vara att ingrediensen förbättrar funktionen hos endotelcellen. Det är små celler som täcker blodkärlens insida. En aspekt som spelar en högst viktigt roll i kroppens biologi. Läs mer på Wikipedia om du är intresserad av dessa celler.

Ovanstående tillsammans med effekten att minska inflammation och bekämpa fria radikaler, tack vara den starka antioxidant, så börjar vi första dess fördelar på hjärtat.

Fördelar på depression

Känner du dig deprimerad? Då kanske gurkmeja kapslar/tabletter vara lösning då en liten studie visat fördelaktiga resultat. Enligt den studien så kan curcumin vara lika effektivt som ett antidepressivt läkemedel. Det här också visat att hjärnans signalsubstanser serotonin och dopamin kan förbättras med gurkmeja.

Summan av alla verkningar så har även curcumin blivit mycket populärt som så kallat ”anti-aging” komplement.

Den slutgiltiga frågan är varför du inte bara ska gå och skaffa dig en curcuminpulver? Svaret blir att kroppen har mycket svårt för att ta upp ämnet helt på egen hand. Vill du trots allt göra det så rekommenderas det att tas tillsammans med svartpeppar. Den aktiva ingrediensen där heter piperin och ökar då upptaget med cirka 2000%.

Var information intressant får du gärna dela med dig till dina vänner. Hoppas gurkmeja har den effekt du önskar dig!