Blåbärspulver

Blåbärspulver

Ett av våra allra svenskaste bär är de himmelskt goda blåbären. Säg den som aldrig plockat blåbär? Om majoriteten av oss har plockat och ätit de här fantastiska bären så är det desto färre som provat blåbärspulver. Som de flesta pulver så krävs det väldigt mycket av råvaran för att få till 100 gram, eller vad nu påsen kan tänkas innehålla.

Varför ska du införa ett blåbärspulver till din daglig kost då? Ett starkt svar är: För antioxidanternas skull! Det är för att bären som pulvret görs av har en väldigt hög halt av de båda antioxidanterna flavonoider och antocyaner. Den senare ger bären dess färg som är mörkblå. Det är dock långt ifrån den enda egenskapen de för med sig utan du får skyddande och antiinflammatoriska egenskaper tillsammans med en lång rad vitaminer.

Min favorit

blåbärspulver s

TILL BUTIK >

Rawpowder nyhet

blåbärspulver raw

TILL BUTIK >

Hur pulvret kan tas

Själv tar jag mitt blåbärspulver på morgonen då jag gillar att börja dagen med mängder av vitaminer. Om du väljer morgon, middag eller kväll är en smaksak. Det är inte fel att ta det på kvällen då det inte direkt har någon direkt uppiggande effekt som vissa andra kosttillskott kan ha.

Pulvret är relativt gott så att ta det naturellt utan att blanda med något är det enklaste. Med relativt menar jag att det är gott, men inte i närheten så gott som färska blåbär är.

Om du vill bland ut blåbärspulvret så är det en klassiker när det kommer till smoothies. Ett mer vanligt alternativ är att topp din morgongröt eller filtallrik med en tesked eller så. Ännu ett alternativ är att tillföra pulvret i bakverk för både en nyttigare touch och en finare färg. Ja det går till och med att blanda sig en blåbärsdrink på kosttillskottet men jag skulle då rekommendera dig att försöka få tag i hela blåbär för en bättre smak. Men finns finns inte möjlighet så är det ett bra alternativ.

Gör ditt eget blåbärspulver

Om ditt stora intresse är att vara ute i skogen och plocka bär så kan du göra ditt eget blåbärspulver. Gör dig beredd på att det kommer att ta många timmar att plocka all blåbär som behövs för att få ihop en anständig mängd pulver. Torka och finhacka eller kross och vips har du gjort ditt alldeles egna blåbärspulver.

  • När pulver görs av blåbär så bryts alla små fröer ner så du lättare kan ta upp alla nyttigheter.
  • Blåbärspulvret är ett kosttillskott för dig som söker fler vägar att få i dig rikligt med antioxidanter.
  • Om du vill göra ett eget pulver så krävs det väldigt många timmar i skogen eftersom mycket blåbär blir mycket mindre pulver.

Koncentrat är bättre

När du äter många bär och frukter så kan inte kroppen ta vara på alla nyttigheter de innehåller. Om fröerna är hårda och du inte biter sönder de så finns risk att magen inte kan smälta de så dess näringsämnen släpps ut i kroppen. Men blåbär innehåller väl inga frön kanske du säger? Jo det gör dom faktiskt, även om dom just är väldigt små. När blåbären mals ner och tillslut blir ett filtrerat pulver så bryts dessa små fröer upp och näringsämnena är lättare för kroppen att ta upp.

Hoppas du blivit klockare om vad blåbärspulver är och är sugen på att testa en påse. Kolla även sidan om maca pulver som även det är ett spännande pulver värt att prova.